KEGC'DEN ``ARAP BAHARI MI? ORTADOĞU KIŞI MI?`` KONFERANSI

KEGC

KUZEY EGE GAZETECİLER CEMİYETİNDEN EDREMİT'TE ``ARAP BAHARI MI? ORTADOĞU KIŞI MI?`` KONFERANSI





_______________________/     Enver DOLGUN / EDREMİT

Edremit ilçesinde kuruluşunu tamamlayan Kuzey Ege Gazeteciler Cemiyeti ile Edremit Belediyesi ve diğer sponsorlarla birlikte ``Arap Baharı mı? Ortadoğu Kışı mı?`` konulu konferans düzenlendi. Edremit ilçesinde kuruluşunu tamamlayan Kuzey Ege Gazeteciler Cemiyeti (KEGC) ile Edremit Belediyesi, Ortadoğu Stratejik Araştırma Merkezi (ORSAM) ve bölgede yayın yapan 5 yerel gazete, dernekler ve özel sektörden işletmelerin sponsor olarak katılımı ile Prof. Dr. Sencer İmer önderliğinde Edremit Belediyesi Şükrü Tunar Kültür Merkezi`nde ``Arap Baharı mı? Ortadoğu Kışı mı?`` konulu konferans düzenlendi.



Edremit Şükrü Tunar Kültür Merkezi`nde düzenlenen konferansta, Prof. Dr. Sencer İmer önderliğinde Ortadoğu Stratejik Araştırma Merkezi (ORSAM) Başkanı Hasan Kanbolat, ORSAM Körfez ve Kuzey Afrika uzmanı Nebahat Tanrıverdi, ORSAM Suriye ve Lübnan uzmanı Oytun Orhan, ORSAM Irak uzmanı Bilgay Duman ve ORSAM Hidropolitik uzmanı Tuğba Evrim Maden katıldı.



Belediyenin bu güne kadar yapılan tüm konferansların içeriklerinin yerel konular olduğunu, ilk kez ulusal alanda bir konferansa Kuzey Ege Gazeteciler Cemiyeti (KEGC) ve diğer sponsor firmalarımız ile birlikte imza attıklarını ve bu nedenle siz değerli hocalarımızı Edremit'e davet ettiklerini belirten Edremit Belediye Başkanı Tuncay Kılıç, Ülkemizde ‘Kuvayı Milliye' kelimesini ilk kez Balkan Savaşında, sonra ise İstiklal Savaşında Edremit'te kullanan Edremit eski Kaymakamı ve Kuvayı Milliye kahramanı Şehit Hamdibey'in şehri olan Edremit'te ``Arap Baharı mı? Ortadoğu Kışı mı?`` konulu konferansını gerçekleştirmeyi hedefledik. Avrupa'nın tamamen Hıristiyan, Ortadoğu ile Afrika'nın ise İslam bir kıta olduğunun gerçeği ile 2012'ye gireceğiz. Dünyanın bu günkü görüntüsü içimizi karartıyor. Hıristiyanların başı var, İslam ülkelerinin başı yok. İslam dünyasının başına bir Türk seçilir mi? Bunu bilmem ama İslam âleminin bir başı olmalıdır” dedi.



Çin'in 8–10 yıl içerisinde ABD'yi geçeceğini, bu gelişmenin önüne geçilemeyeceğini ancak bazı önlemler ile yavaşlatabileceğini, ABD ile Çin arasındaki büyük çatışmanın bir senaryosu olduğunu ve bu senaryoda Türkiye'nin öneminin arttığını vurgulayan Prof. Dr. Sencer İmer, Devletlerin ekonomik durumu ile dış politikaları arasında derin bir ilişki vardır. Platin'e göre Devletler niçin savaşırlar? Yaşamak için savaşırlar” demiştir. Devletlerin çıkarları vardır ve çıkarları için savaşırlar. Tam bağımsızlık için ekonomik bağımsızlık önemlidir. Borçlanırsanız emir alırsınız. Bu Türkiye'nin de karakterini ifade eder. Türkiye'nin 6 aylık verilere göre 53 milyar dolar cari açık verdi ve yılsonunda bu 100 milyar doları bulacak. Devletlerin ekonomik durumları ile dış politikaları arasında derin bir ilişki vardır” dedi.



Ortadoğu ve Afrika'ya 1500 kilometre uzaklıktaki Edremit'in ``Arap Baharı mı? Ortadoğu Kışı mı?`` konulu konferansla konuya sahip çıkmasına önce şaşırdım sonra mutlu oldum. Bu konuyu Hatay, Adana veya Gaziantep sahip çıksa neyse… Edremit'in sahip çıkması nedeni ile Edremit Belediye Başkanı Tuncay Kılıç'ı kutluyorum diyen” diyen Ortadoğu Stratejik Araştırma Merkezi (ORSAM) Başkanı Hasan Kanbolat, Güney sınırlarımızda Arap Baharı mı? Kışı mı? Bilmiyoruz ama bir değişimin olduğunu kabul ediyoruz. Baskıcı yönetimlerin sorgulanması ve insanların daha iyi ve özgür yaşam istemelerinin bir sürecidir” dedi.



Tunus, Libya ve Mısır'da ordular ‘Halka ateş edin' emirlerini dinlemedikleri için başarı erken geldiğini ama Suriye'de Genelkurmay Hükümetle birlikte hareket edip halka ateş açması ile sürecin uzadığını” açıklamasını yapan ORSAM Körfez ve Kuzey Afrika uzmanı Nebahat Tanrıverdi, Suriye'de iç savaş çıkabilir. Arap Baharının diğer Afrika ülkeleri ile Cezayir'e de sıçrama tehlikesi var. Libya'daki konrol edilemeyen silahların terör örgütlerinin eline geçme korkusu vardır” diye uyarıda bulundu.



Irak'taki halkın ‘Bir Saddam gitti, Bin Saddam geldi' diye özetlemenin altında ABD'nin başarılı olamadığının belgesi olsa da Irak'ta 18 vilayette dine ve milliyetçiliğe dayalı siyasi partiler ve seçimler var. Ülke Arap-Kürt ve Sunni – Şii çatışmaları ile güvenlik dengesinin zayıflatıldı” diyen ORSAM Irak uzmanı Bilgay Duman, Irak'tan ABD askerinin çekilmesi sivilleşmenin bir göstergesidir ama ABD ülkede 16 bin danışman bıraktı. Bunlar hükümetle birlikte çalışacaklardır. Önümüzdeki dönem federal yapıda yetki ve etki çatışmaları dönüşecektir” diye tarif etti.

Dünyanın 4/3 ünün sularla kaplı olduğunu bunun yüzde 97,5'inin okyanuslarda bulunduğunu, yüzde 2.5 i ise akarsulardadır. Ortadoğu ve Türkiye dünyanın su sorunu yönünden en fakir bölgesindedir. Onun için bu bölgede devletler arası su sorunları yaşanmaktadır” diyen ORSAM Hidropolitik uzmanı Tuğba Evrim Maden, Atatürk barajı başlandığı günlerde Suriye PKK destek verdi. Bu gün ise Asi nehri üzerinde Suriye – Türkiye ortak yapımı baraj başlatıldığı açıklamasını yaptı.

``Arap Baharı mı? Ortadoğu Kışı mı?`` sorusuna Suriye konusunda ‘Ortadoğu Kışına' hazır olmalıyız yaklaşımını yapan ORSAM Suriye ve Lübnan uzmanı Oytun Orhan, Esad'ın ‘Bölgeyi yakarım, Yıkarım' demesinin altında kendisini destekleyen ve uçak gemisi gönderen Rusya yanı sıra Çin ve İran'ın var olduğunu söyledi.

Kuzey Ege Gazeteciler Cemiyeti ve Edremit Belediyesi ile birlikte düzenlenen ve konferansa destek veren Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM), bölgede yayın yapan yerel basından Körfezde Olay, Körfez Star, Ege Gündem ve Körfezde Hakimiyet, Sözcü ve B. Posta Gazeteleri, Hattuşa, Adrina ve Saruhan Termal Oteller, ESİAD, ED-BEL, Çakıroğlu Gurup, Orta Cafe ve özel sektörden bazı işletmelere teşekkür plaketi verildi.

``Arap Baharı mı? Ortadoğu Kışı mı?`` konulu konferansı Barış Tv. Tüm ülkeye naklen yayınlandı. Konferansa Akçay Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Hasan Özel, Edremit Körfezi Malatyalılar Kültür ve Dayanışma Derneği (EDMALDER) Başkanı Mustafa Önder, Sivil Toplum Kuruluşları üyeleri ve Edremitliler katıldı.







Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı